Ik stapte de trein in, opweg naar Amersfoort. Daar zou het gebeuren. In een knus klaslokaaltje.

Na een treinreis van 2 uur en een busreis van 20 minuten bereikte ik de cursuslocatie. Snel kon ik een stoel uitkiezen om op te gaan zitten. Ik zette mijn laptop voor me neer en liep nog even snel naar de koffie automaat. Nadat de 3 personen voor mij koffie hadden gepakt kon ik eindelijk mijn bakkie pakken en teruglopen naar mijn tafel.

Zelf ben ik een vrij introvert type en vind situaties als deze vaak een beetje spannend. Op school was ik altijd dat stille jochie, vaak op de achterste rij. Een hekel aan school had ik niet, hooguit moeite met het klassikaal leren. Ik presteerde het beste in hele kleine klassen.

Maar vandaag was het anders. Maarliefst 22 mensen zaten in het klaslokaal. En dat met maar 1 leraar.

Al deze 22 mensen moesten op deze ene dag zoveel mogelijk kennis opdoen.

De cursus ging van start. Na 1 uur gortdroge theorie zou het praktijkgedeelte beginnen. Maar eerst nog een vragenronde. Het bleef echter akelig stil. Gelukkig was daar een gozer, die een vraag stelde waar hij volgens mij zelf ook het antwoord al op wist.

Het praktijkgedeelte was iets interessanter. Maar voor mij was deze dag niet geslaagd. Ik had niet geleerd wat ik had gehoopt te leren.

Waarom ééndaagse cursussen voor de meeste mensen moeilijk zijn

Laat ik mezelf eens als voorbeeld nemen. Ik ben een type persoon dat informatie goed in zich op moet nemen. Ik denk liever eerst goed na over een onderwerp voordat ik een vraag stel.

Wanneer mensen in een grote groep zijn, is de kans dat ze vragen stellen kleiner. Zelf heb ik weleens expres iets niet gevraagd, omdat ik bang was dat het dom over zou komen. Het is mij heel vaak overkomen dat ik er dan buiten achterkwam dat mijn medestudenten eigenlijk ook met die vraag zaten.

Maar waarom werkt een online cursus dan zo prettig?

Jarenlang heerste er een soort taboe op online cursussen. Volgens sommigen zou je perse moeten samenkomen om iets te leren. Voor sommige mensen is dat misschien zo. Maar niet iedereen is hetzelfde, en voor sommige mensen is het juist veel beter om alleen te studeren.

Sinds de Corona crisis is de markt van online cursussen geexplodeerd. Dit is het moment geweest waarop sommigen werden gedwongen om dan maar een online cursus te doen.

Voor een online cursus hoef je niet te reizen.

Je kan de stof op je in laten werken, vervolgens kan je je vraag stellen wanneer jij dat wilt.

Een online cursus kan je doen in het tempo waarin jij het wilt.

Je kan het volgen waar je wilt.

Omgerekend is een online cursus vaak goedkoper.

Je wordt niet snel afgeleid.

Je hoeft niet te wachten op anderen.

Soms lijkt het alsof de markt vol is. Alsof er geen ruimte meer is voor jouw bedrijf.

Je zult je daarom moeten onderscheiden. Maar hoe doe je dat? Het lijkt soms alsof jouw bedrijf geen schijn van kans heeft. Maar besef je, elk bedrijf herkent de uitdaging om zich te onderscheiden.

Webpagina's die opzich niet verkeerd zijn, maar gewoon geen bezoekers krijgen. En daardoor niet of te weinig leads opleveren. Zonde. Want als je je richt op de juiste zaken, dan kan je veel meer leads genereren.